21 Şubat 2008 Perşembe

26 Şubat-Hocalı Katlimanın 16. yılında HEPİMİZ AZERBAYCANLIYIZ


26 Şubat günü HEPİMİZ AZERBAYCANLIYIZ
Ermeni faşistlerinin, 1992 yılının 25-26 Şubat gecesi, Azerbaycanın Karabağ Bölgesinde yer alan Hocalı kasabası sivil halkına karşı uyguladığı katliamın 16. yılında, katliamı gercekleştiren, insan kattillerini, lanetliyoruz.
25 Şubat gecesi, Hocalı kasabasında yapılan katliamda, 1000'e yakın sivil Azerbaycan Türk'ü, yatağında, evinin bahçesinde, katliamdan kaçarken, vahşice, katledilmiştir. Katledilenlerin 106 sı kadın,83-ü çocuktur.
Ermenilerin 1990 lı yılların başlarında, Azerbaycan halkına ve devletine karşı yönelttikleri saldırılarda, 1.000.000 dan çok Azerbaycanlı, dede-baba toprağı Karabağı terk etmek ve göçgün olarak yaşamaya başlamıştır. Azerbaycan Devletinin, topraklarının % 20 Ermeniler tarafından işgal edilmiştir.
Yurtlarını terk eden Azerbaycanlılar aradan geçen 16-17 yıl zamana rağmen hale işgal edilmiş topraklarından ayrı yaşamaktadırlar.
Dünya kamuoyu, yapılan katlimlar ve işgali görmemezlikten gelmektedir.
1920'li yıllardan önce tamamı Azerbaycan toprakları olan, bu günkü Ermenisten devleti ve Ermeniler, son yüzyıl içinde yaptıkları saldırılarda, Azerbaycan topraklarının, yarısına yakınını işgal etmiş ve 100000 lerce Azerbaycan Türkünü katletmiş, yada topraklarından etmiştir.
Hocalı Katlimanın 16. yılında, yüreğinde, birazcık insanlık sevgisi, birazcık insanlık bulananları 26 şubat günü Ermeni katilleri lanetlemeye ve "HEPİMİZ AZERBAYCANLIYIZ" şiarını söylemeye davet ediyorum.
İzmir'de yaşayan Azerbaycan Türkleri bu katliamı lanetlemek için 23 Şubat Cumartesi günü saat 14'de, Konakta, Eski Sümerbank önünde, bir basın açıklaması yapacaktır.
Bu katlimı lanetleyen tüm dostlarımızı bu basın açıklamasına katılmaya davet ediyoruz.
Azerbaycan Kültür Merkezi

17 Şubat 2008 Pazar

Lütfiyar İmanov ve İzmir


Azerbaycanın eşi bulunmaz, ölümsüz ses sanatçısı Lütfiyar İmanov'un İzmir'de yaşadığı 3 yılı anlatan, internet sitesi yarattık.
http://lutfiyarimanov.blogspot.com/ adresine girerek, ölümsüz sanatçının İzmir'deki yaşamı, dostları, dostlarının yürek sözlerine bakabilirsiniz.

13 Şubat 2008 Çarşamba

1. Azerbaycan Kültür ve Sanat Festivali (17-22 Mart) Programı belli oldu

17 Mart Pazartesi günü, Konak Belediyesi Dr. Süleyman Akçiçek Kültür Merkezi
MUGAM GECESİ

18 Marta Salı günü, Konak Belediyesi Dr. Süleyman Akçiçek Kültür Merkezi
Tar Piyano Dinletisi
Tar'da Arif Azertar, Piyano'da Terana Abbasova ve solist Elgün Guliyev, Çağdaş Azerbaycan bestekarlarının eserlerini seslendirecekler

19 Mart Çarşamba, Konak Belediyesi, Alsancak Kültür Merkezi, Nevzat Benal Salonu
Azerbaycan Şiir Gecesi
KIBATEK Derneği ve Şair Tuğrul Keskin'in birlikte sunacakları gecemizde, Azerbaycan şiirinden çok zengin örnekler sunulacak

20 Mart Perşembe
Hak Dansları Gecesi
Eğitmenliğini Deniz Özgökmen'in yaptığı, Güzelbahçe, 60. yıl Anadolu Lisesi Azerbaycan Halk Dansları Topluluğu ve Iğdırlılar Derneğinin Halk Dansları topluluğu yer alacak bu gecede

21 Mart Cuma, Konak İskelesi üstü, Konak Life Restorant
Geleneksel Novruz Bayramı Yemeği
Bayram geleneklerimizin yaşatılacağı, yemekli toplantıda, en güzel Azerbaycan dansı eden çifte, ödüller verilecek.

22 Mart Cumartesi, Alsancak, Cumhuriyet Kız Meslek Lisesi Salonu
Garman Çalanlar Şenliği
Türkiyenin ünlü Garmon Çalanlarının, solo resitalleri vereceği gecede, bir birinden güzel Azerbaycan ezgileri dinleyeceğiz.
Geceye, ünlü Garmon sanatçıları, Hürol Talınlı, Alpay Karayel, Rövşen Feyzullayev, Kürşat Uğurlu, Muharrem Tekin, Murat Karaçanta, Ali Elyagut davet edilmiş ve sanatçıların hepsi davetimizi kabul etmiştir.

23 Mart Pazar, Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Fuar İsmet İnönü Kültür Merkezi
Final Gecesi
Gecemize katılacak olan sanatçı ve gruplardan bazıları, Grup Laçin, TOY Müzik Grubu, Aliasker Abbasov, Arif Manaflı, Tebrizli Reza Cudi dir,

3 Şubat 2008 Pazar

Azerbaycan Müziği iki devini kaybetti



Azerbaycan'ın dünyaca tanınmış iki müzik adamını, 2008 yılının
Ocak ayının son günlerinde kaybettik.


Lütfiyar İmanov ve İslam Rzayev yaptıkları müzikle Dünya Azerbaycanlılarının kalbine taht kuran iki sanatçıydı.


1990 li yıllarda 3 yıla yakın İzmir'de yaşayan ve İzmir'de yaşayan Azerbaycanlıların kalbinde büyük izler bırakan Lütfiyar İmanov'un 79. doğum gününü, 17 Nisan tarihinde, Azerbaycan Kültür Merkezi, kutlama ve bu şekilde ölümsüz sanatçı Lütfiyar İmonov'u anma kararı almıştır.