19 Ocak 2008 Cumartesi

20 Yanvar (Ocak) Kalliamının 18. yıl dönümü nedeniyle Türkiyede de anma toplantıları düzenleniyor

1990 yılının 20 Ocak tarihinde, dağılmakta olan SSCB Askeri birlikleri, bağımsızlık isteyen Azerbaycan Halqına karşı Bakı şehrinde saldırılarda bulundu. Sokakları ve Meydanları dolduran yüzbinlerce, silahsız sivil halka karşı tanklarla,ağır silahlarla yapılan saldırılarda, halkımız yüzlerce şehit verdi.
Halkımıza yapılan saldıralar katlima dönüştü.
Katliam sonra oluşan tepkiler sonucu, SSCB silahlı birlikleri geri çekilme zorunda kaldı.
20 Ocak katliamı ve Azerbaycan halkının bu tarihte gösterdiği direniş, Azerbaycan tarihine kanlı ve altın harflarla yazılmıştır.
Bu direniş ve direnişler sonrası bugünkü Azerbaycan Bağımsız Devleti kurulmuştur.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan soydaşlarımız bu günün Azerbaycan tarihindeki önemini vurgulamak için anma toplantıları ve etkinlikleri yapıyorlar.

İzmir'de Üniversitelerde okuyan Azerbaycanlı öğrenci arkadaşlarımız, 21 Ocak 2008 Pazartesi günü, saat 19.00'da, bir anma toplantısı düzenliyorlar. Anma toplantısı Konakta, İl Halk Kütüphanesi solununda gerçekleşecektir (Atatürk Kültür Merkezi karşısı)


Manisa'da ise, Manisa Azerbaycan Kültür Derneği, yönetimi ve üyeleri, günün önemini vurgulamak için, kızalay'da kan bağışı kampanyası yapmışlardır.

Ankarada ise, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu bir anma toplantısı düzenleyecektir. Toplantıya, milletvekilleri, çeşitli siyasi parti temsilcileri ve Anakarada yaşayan Azerbaycanlılar katılacaktır.

Hiç yorum yok: