21 Aralık 2008 Pazar

Azerbaycan Kültür Merkezi Başkanının basın açıklaması

Basın Açıklaması

Bu gün Türkiye'de yaşayan Azerbaycanlıların ataları, bugün Ermenistan devletinin toprakları olarak adlandırılan, 1900'li yılların başında kadar Azerbaycan toprakları olan, topraklarda yaşıyorlardı. (1915 yılında Batı Azerbaycan'ın şehirleri olan, İravan, Gümrü ve diğer Batı Azerbaycan topraklarında, Ermenilerin tüm nüfusa oranları, en yoğun oldukları bölgelerde % 20'yu geçmiyordu.)

1800 li yılların sonu ve 1900'li yılların başında, Rus Çarlarının, Kafkasya da bir Ermenistan devleti yaratma planları çerçevesinde, Rusya'dan ve bölgeye yakın yerleşim alanlarından, bölgeye (batı Azerbaycan, güney Kafkasya) göç ettirilen Ermeniler, bu yıllarda çetecilik faaliyetlerine başlayarak, bölgede yaşayan silahsız, örgütsüz Azerbaycan Türk'lerini katletmeye, yerlerinden yurtlarından etmeye başladılar. 1900-1920 yılları arasında batı Azerbaycan'da, on binlerce Azerbaycan Türk'ü Ermeniler tarafından camilere doldurularak yakıldı, katledildi. Canını kurtaranlar ise, Türkiye'ye göç ettiler. O tarihlerde 500.000'e yakın Azerbaycan Türk'ü Kars'a, Ardahan'a Iğdır'a, Ağrı'ya, Van'a, Muş'a, Amasya'ya Tokat'a, Sivas'a yerleşmek zorunda kaldılar.

Türkiye'de yaşayan, şimdiki nüfusu 5.000.000 civarında olan Azerbaycan Türkleri, yani bizler, Ermenilerin yaptıkları katliamlardan, soykırımlarından, canlarını zor kurtararak, Türkiye'ye sığınan, göç edenlerin torunlarıyız.

1988 1992 yılları arasında, Ermenilerin Azerbaycan'ın Karabağ'da bölgesinde, yaptıkları son katliamlar, bu yıllarda yerlerden yurtlarından göç etmek zorunda kalan ve 20 yıldır çadırlarda, trenlerde, karton evlerde, yaşayan 1.000.000'dan çok Azerbaycan Türkü, Ermeni terör örgütü Asala terör örgütünün Türk dışişleri görevlilerine karşı gerçekleştirdiği katliamlar, Ermeni çetecilerin, 1900 yılları başında Anadolu'da gerçekleştirdiği saldırganlıklar ve katliamlar göz önüne alınmadan, Osmanlı hükümetin haklı nedenlerle, uygulamış olduğu Tehcir kararına ithaf en, Ermenilerden özür dilemek; Onların Türkiye'de ve Azerbaycan'da yaptığı katliamları, Ermeni Terör Örgütü Asala'nın yapmış olduğu terör eylemlerini, Ermenileri, Türkiye, Azerbaycan İran ve Gürcistan'dan toprak taleplerini onaylamak anlamına geliyor.
Bu nedenlerle, Ermenilerden haksız yere özür dileyerek, Ermenilerin yaptıkları katliam ve soykırımları meşrulaştırmaya çalışanları, protesto ediyoruz.

1915-1920 yılları arasında Ermenilerin Azerbaycan'da gerçekleştirdikleri, katliamlardan zor kurtularak, Türkiye'ye sığınan Azerbaycan Türklerinin torunları olarak, Türkiye'nin milletini seven, Azerbaycan'ı seven tüm aydınlarını imza kampanyasını protesto etmeye davet ediyoruz.
Ermenilerin, Türkiye Türkleri ve Azerbaycan Türklerinden özür dilemesini istemek gerekirken, Ermenilerden Özür Dileyen, aydınlarımızı, en kısa zamanda Türk milletinden, Azerbaycan Türklerinden, özür dilemeye davet ediyorum.

Hiç yorum yok: