25 Aralık 2008 Perşembe

KIBATEK'in İzmir'de düzenlediği, 24.Uluslararası KIBATEK Edebiyat Şöleni başarıyla sonuçlandı


KIBATEK 24.ULUSLARARASI EDEBİYAT ŞÖLENİ İZMİR’DE YAPILDI

Geleneksel olarak her yıl Aralık ayında yapılmakta olan KIBATEK Uluslararası Edebiyat Şöleni’nin 24. sü 20-24 Aralık 2008 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi.
Şölen organizasyonuna bu yıl Konak,Buca ve Çiğli Belediyeleri;Bosna –Hersek,Ürdün Fahri Konsoloslukları, Ege Kültür Vakfı, Azerbaycan Kültür Merkezi, SELTÜRK Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Özel Bilge Ata Okulları, MEV Avni Akyol Lisesi ve Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilciliği aktif olarak yer aldılar.
Bu yılki etkinliklere Türkiye, KKTC, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Bulgaristan,Romanya, Hırvatistan, Almanya, Yunanistan (Batı Trakya), Makedonya ve Kosova’dan şair,yazar,çevirmen ve Türkologlar katıldı.Ayrıca Azerbaycan Devlet Televizyonu (Az Tv) şöleni baştan sona takip ederek, çekimler yaptı.
20 Aralık 2008 tarihinde Konak Belediyesi-Alsancak Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış etkinliği öncesi KIBATEK Yayınları ve şölene yurtdışından katılan şair-yazarların eserlerinden oluşan yayın sergisi açıldı.Şölene katılan şair ve yazarlar okurlarla söyleşi- imza saati gerçekleştirdiler. 9 Eylül Üniversitesi-Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’nün resitalinden sonra program Dernek Genel Başkanımız- şair Atila ER ve Dernek Genel Sekreterimiz Güzin ORALKAN’ın sunumuyla devam etti.
2008 yılında kaybettiğimiz büyük edebiyatçılar Fazıl Hüsnü DAĞLARCA, Cengiz AYTMATOV ve KIBATEK Macaristan temsilcisi Türkolog Maria T.NİYİRİ anısına saygı duruşu yapıldı.
Şölen açılış töreninde sırasıyla Konak Belediye Başkan Yardımcısı Muslu YILMAZ, Çiğli Belediyesi Başkan Yardımcısı Müjgan OLCAY ,Bosna-Hersek Fahri Konsolosu A.Kemal BAYSAK,Ürdün İzmir Fahri Konsolosu Ömer KAPLAN, Ege Kültür Vakfı Başkanı Azra İNMELER ve SELTÜRK Derneği Genel Başkanı Aydoğan HEPDEMİRGİL sanat severlere hitap ettiler.Konuşmalarında KIBATEK etkinliklerinin önemi-işlevi üzerinde durarak,bu uluslararası şölene katılmaktan duydukları memnuniyeti vurgulayarak KIBATEK projelerine desteklerini arttırarak sürdüreceklerini belirttiler. KIBATEK Onursal Başkanı Feyyaz SAĞLAM konuşmasında KIBATEK’in 2008 yılı çalışmalarını değerlendirip, izleyicilere
2009 yılı projeleri üzerine bilgiler sundu. Etkinliğe yurtdışından gelen konuklar adına Azerbaycan VEKTÖR Beynelhalg İlim Merkezi Rektörü Prof.Dr.Elçin İSKENDERZADE, KKTC’den şair-yazar Altay BURAGAN, Makedonya Devlet Radyosu – Türkçe Programlar Yapımcısı Zeynep HÜSEYİN,Yunanistan- Batı Trakya’dan şair Mustafa ÇOLAK , Bulgaristan’dan yazar İslam Beytullah ERDİ , Bosna-Hersek’ten Türkolog Mirsad TURANOVİÇ,Hırvatistan’dan Türkolog Maria YANKOVİÇ , Azerbaycan’dan Devlet Sanatçısı Prof.Dr.Amaliya PENAHOVA ve Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel BEKSAÇ yaptıkları selamlama konuşmalarında KIBATEK ‘in Türk Dünyası Edebiyatı açısından önemi ve işlevi üzerinde durdular. Etkinliğe yurtiçi ve dışından gelen kutlama mesajları okunarak ödül törenine geçildi. Prof.Dr.Amaliya PENAHOVA’ya VEKTÖR’ün Uluslar arası Şeref Nişanı;Prof.Dr.Elçin İSKENDERZADE’ye 12.Uluslar arası Süleyman Birina Balkanlar Türk Kültürü Hizmer Ödülü ve KIBATEK Onursal Başkan Feyyaz SAĞLAM’a VEKTÖR Uluslar arası Türk Dünyası Hizmet Ödülü törenle verildi. KIBATEK mensubu şair ve yazarların VEKTÖR tarafından Azerbaycan’da yayınlanan kitaplarının sanatçılara takdiminden sonra KIBATEK Uluslararası Şiir Şöleni’ne geçildi.Sırasıyla şu şair ve çevirmenler şölende yer aldılar: Altay BURAGAN (KKTC), Dr.Şaban M.KALKAN (Türkiye), Lidia CHERİELİUC (Romanya), Yar.Doç.Dr .Mehmet YARDIMCI (Türkiye), Mirsad TURANOVİÇ (Bosna- Hersek), Mustafa ÇOLAK (Yunanistan), İslam Beytullah ERDİ(Bulgaristan),Sıtkı Salih GÖR,Ayhan CAN (Almanya), Zeynep HÜSEYİN (Makedonya) , Hidayet KARAKUŞ, Halil Nihat YILDIZ,Ünal KAR , Şevki ÖZDEMİR(Türkiye), Prof.Dr.Elçin İSKENDERZADE, Prof.Dr.Amaliya PENAHOVA, Yusif MUHTAROV, Doç.Dr.Tamilla ALİYEVA, Dr.Rasim AŞIN, Zernişan AZAYEVA(Azerbaycan),Maria YANKOVİÇ,Katya KUHAR(Hırvatistan) ,Zeynel BEKSAÇ (Kosova)…KIBATEK Uluslararası Şiir Şöleni Ege Kültür Vakfı’nın kokteyli ile tamamlandı. Bosna-Hersek Fahri Konsolosu A.Kemal BAYSAK’ın şölene yurtiçi ve dışından katılan konuklar onuruna verdiği akşam yemeği edebiyat şöleni şeklinde devam etti.
21 Aralık Pazar günü şölene katılan konuklar için Buca ve yöresine gezi düzenlendi.Seltürk Derneği ziyaret edildi.Buca Belediyesi ve Seltürk derneğinin konuklara verdiği öğle yemeğinden sonra Çiğli’ye hareket edildi. Belediye kongre salonunda gerçekleştirilen KIBATEK Uluslar arası Şiir Şöleni’nden sonra Çiğli Belediyesi konuklar onuruna akşam yemeği verdi.
2www.kibatek.org.tr2 Aralık Pazartesi günü Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi ,eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı şair Hakan TARTAN konuklara Fuar Tenis Klubünde kahvaltı verdi.Turkuaz Emlak tarafından verilen öğle yemeğinden sonra Dokuz Eylül Üniversitesi –Buca Eğitim Fakültesi’nde KIBATEK Onursal Başkanı Feyyaz SAĞLAM’ın yönettiği “Dünyada Türkçe ve Türk Edebiyatları” konulu panele gerçekleştirildi.Türk Dünyası’nın değişik bölgelerinden panelistler toplumlarının edebiyatları hakkında izleyicilere bilgi ve örnekler sundular.KIBATEK 2008 Uluslar arası Ödülü’nün Ürdün Fahri Konsolosu Ömer KAPLAN’a takdimi sonrasında KIBATEK Uluslar arası Şiir Şöleni tekrarlandı.Aynı gün gece MEV Avni Akyol Lisesi’nde konukalara verilen yemekten sonra ,lise konferans salonunda okul öğrencileri, öğretmenleri ve KIBATEK şair ve yazarlarının katılımıyla büyük bir çoşku ile gerçekleştirilen etkinliklerle 24.KIBATEK Uluslar arası Edebiyat Şöleni tamamlandı.

www.kibatek.org.tr

Hiç yorum yok: