22 Mart 2009 Pazar

Türkiyede ilk defe Tebriz Gecesi

Tebriz'de Azerbaycan Bayrağı
2. Azerbaycan Novruz Festivalinin son gecesi, TEBRİZ GECESİ adıyla yapıldı.
Etkiniğin yapıldığı salon, Şehir merkezinden uzak bir yerde olması ve şiddetli yağışa rağmen, 500 kişinin katıldığı etkinliğimiz, hem çok duygusal hemde çok çoşkulu bir havada gerçekleşti.
Gecenin başında, Bakı'dan gelen Mütellim Demirov yönetimindeki mugam grubu çok güzel bir konser verdi.
Daha sonra konuşmalara geçildi.
Kültür Merkeziminizın başkanı, neden festivalin son gecesi etkinliğinin Tebriz Gecesi adıyla yaptıklarını şöyle anlattı.
İzmir ile Bakı şehirleri 1980 li yıllardan beri kardeştir. Bakı ile Tebriz ise doğma kardeş, O zaman "Kardeşimin kardeşi benimde kardeşimdir" önermesiyle, Tebriz ile İzmir'de kardeş olmalıdır.
Ayrıca, son 40 yılda 2000'den çok Tebrizli genç, İzmir'de öğrenim gördü, bunların bir kısmı İzmir'de evlendi, bir kısmı halan İzmir'de yaşıyor, İzmir'li gelinlerin bir kısmı Tebriz'de yaşıyor.
Bu gün Dünyada Türlerin yaşadığı büyük şehirlerin ilk sıralarında Tebriz geliyor. 3.000.000 Azerbaycan Türk'ü Tebrizde yaşamaktadır. Yine İran'da 30.000.000'dan çok Azerbaycan Türk'ü, ana dilinde eğitim görme hakkı bile olmadan yaşamaktadır. İran gerçekleri Türkiye'de ne yazık ki bilinmemektedir. İzmir Tebriz Kardeşliği fikriyle, İzmir'de ve Türkiye'de yaşayan insanlarımız İran ve İran'da yaşayan Azerbaycan Türkleri hakkında daha fazla fikir sahibi olmalarının sağlanacağını, söyledi.
Daha sonra söz alan, Tebriz Gecesinin onur konuğu, Prof. Qulamrza Sabri Tebrizi, Tebriz Gecesinin, İzmir'de gecirilmesinin, kendisi için çok anlamlı olduğunu söyledi.
İran'da yaşayan 30.000.000'den fazla Azerbaycan Türk'ünün, ana dilde eğitim hakkından yoksun yaşadığını, Ana Dilini öğrenmenin, insan hayatında ne kadar önemli olduğunu, ana dilde eğitimin ne kadar insanca bir hak olduğunu, Türkiye Türklerinin ana dilde eğitim aldıkları için ne kadar hoşbaht olduğunu söyledi.
Daha sonra DAK ve Azerbaycan Kültür Merkezi, idare heyeti üyesi, Asif Qurbanov söz alarak, İzmir'de Tebriz Gecesi yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Sonra ise, Festivalimizin, destekleyicilerinden Balçova Belediye başkanı Mehmet Ali Çalkaya adına gecemize katılan, Balçova Belediyesi Kültür Müdürü, Azerbaycan Türk'ü, şair Tugrul Keskin, söz alarak, festivalin yapılması ve Tebriz Gecesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Balçova Belediyesinin ve kendisinin şahsen, her zaman, Azerbaycan Kültür Merkezinin faaliyetlerini destekleyeceğini söyledi.
Konuşmalardan sonra diğer programa geçildi.
İlk önce, Hukuk Fakültesi öğrencisi Ferid Muradov'un hazıldığı Tebriz ile ilgili Sinevizyon gösterisi yapıldı.
Sonra, İzmirde yaşayan Iğdırlı Azerbaycan Türk'ü Halk Dansaları öğretmeni Erol Avşar'ın yetiştirdiği, Ertuğrul Gazi İlköğretim okulu, Azerbaycan halk dansları grubu sahnede yerini oldu. İlkokul öğrencilerinden oluşan grup, salonda yerleşenler tarafından büyük alkış aldı.
20 dakikalık bir aradan sonra, Kültür Merkezimiz, Yönetim Kurulu üyesi, Fatih Akıcı tarafından okunan, Tebriz şiirlerinden sonra program TOY Müzik Grubunun, Azerbaycan Halk Şarkılarından oluşan konseriyle devam etti.
Grubun rehberi Cemal Mehmethanoğlu, grubun 1981 yılında, Tebriz'li ve İzmir'li gençler tarafından kurulduğunu, bu günde, grupta, Bakı'lı, Teriz'li, Urumiyeli, İzmir'li gençler olduğunu söyledi.
Bir saate yakın devam eden konserde, birbirinden güzel mahnılar seslendirildi.
Tebriz Gecesi bittiğinde, geceyi katılanlar, salondan ayrılmak istemiyorlardı.

Hiç yorum yok: