13 Ekim 2009 Salı

Turgutlu Azerbaycan Derneğinden, Basın Açıklaması

Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nde, Dernek faaliyetlerini yürüten, Turgutlu Azerbaycan Kültür Derneği, Genel Sekreteri, Bayram Balo, yazılı basın açıklaması yaparak, Hükümetin Ermenistan açılımını değerlendirdi. Balo, yaptığı yazılı açıklamasında:“Türkiye Ermenistan arasında yapılan müzakerelerde, kendi kamuoyunu yanıltarak diplomasi başarısı kazanmış gibi, kendi kamuoyunu yanıltan, dünyayı da hayretlere düşüren, diplomasi rezaletini yaşatan, AKP hükümeti, ABD ve AB’de dayatmaları ile yapılan zoraki nişan’ın yürümeyeceğini, Ermenistan’ın uzlaşmaz ve bitmeyen isteklerinin arkasının geleceğini bilerek “Açılım” yapma hevesinde bu süreci başlattı.
Bu süreç başladığında kamuoyun abu anlaşmanın yapılması durumunda, Ermenilerin soykırım iddialarının tarihçilere bırakılarak bu iddianın çürütüleceği anlatıldı. Fakat Ermenistan Dış İşleri Bakanı yapılan protokolden sonra bu konunun müzakere dahi edilemeyeceğini açıkladı. Karabağ sorunuyla da ilgili bu konuyu Türkiye ile müzakere edemeyeceklerini açıkladı. Ermenilerin Türkiye’den toprak taleplerinden mi vazgeçti? Ermenilerin işgal ettikleri Azerbaycan topraklarını mı boşalttı?
Diplomasi başarısı olarak anlatılan bu müzakerenin başarılı yönünü, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi merak ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının Azerbaycan Meclisinde vermiş olduğu sözün, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olduğunu unutup, hamaset siyasetimi yaptı?
Bu rezaletten sonra, Bursa Valisinin Türkiye Ermenistan maçına, Azerbaycan Bayrağının sokmayacağını açıklaması, bağımsız bir ülkeye temsil eden Bayrağa yapılmış en büyük saygısızlıktır. Bu saygısızlığı yapanları kınıyor, eğer bu talep İç İşleri Bakanlığından geldi ise bu tutumu esefle kınıyoruz.
Bu davranış, Azerbaycan’a veya her hangi bir bağımsız ülkeye yapılmışsa tepkimiz aynı olurdu. Bu konuda Sayın Bakanımızın yaptırımlarını Statlarımız da yapılan, bölücü başı ve yandaşlarının yaptıkları eylemlerde hassasiyet göstermesini, Bakanlık ve Türkiye’nin imajına daha faydalı olacağını hatırlatarak, bu konuda sessiz kalan İslami medyayı da Azerbaycan’da kardeşlik edebiyatı yapıp Türkiye de susmalarını kınıyor, Azerbaycan Hükümetini de bu konu da daha duyarlı davranılması konusunda çağrımıza kulak verilmesini arzu ediyoruz.”Dedi

Hiç yorum yok: